Sałatka z kurczakiem z meksykańskiej ulicy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Winegret z jalapeño:
- 125 ml oliwy
- 25 ml octu z cydru jabłkowego
- 20 g marynowanego jalapeño, drobno posiekanego
- 25 g czosnku, rozgniecionego
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry
- 3-4 małe, czerwone rzodkiewki, pokrojone na cienkie plasterki
- sól i mielony czarny pieprz
Kurczak adobo:
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka nasion kminu
- 2 chili arbol
- 5 listków meksykańskiego lauru
- 2 łyżeczki meksykańskiego oregano
- 1 ½ łyżeczki soli, lub do smaku
- ¼ szklanki oliwy
- 4 piersi kurczaka
- Sałatka z meksykańskiej ulicy:
- ½ jędrnej, lecz dojrzałej czerwonej papai, pokrojonej w dużą kostkę
- 2 pomidory, które dojrzały na krzaku, pokrojone w kliny
- ½ małego, dojrzałego ananasa, obranego i pokrojonego na plasterki
- 2 owoce opuncji figowej, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 jędrne, lecz dojrzałe awokado
- 1 pęczek młodej kolendry
- ¼ szklanki listków mięty
- sól morska, do smaku
- 1 łyżka oliwy
Do podania:
- 4 łyżki dmuchanego amarantusa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj dresing. Wymieszaj wszystkie składniki. Sprawdź, czy sos jest dobrze doprawiony.
Utrzyj w moździerzu wszystkie przyprawy adobo, aż będą dobrze połączone.
Rozgrzej ruszt grilla na średnim ogniu. Posmaruj lekko przyprawami adobo.
Posmaruj ruszt olejem. Rozłóż piersi do opieczenia. Co kilka minut smaruj kurczaka oliwą, co zapobiega wysuszeniu. Po 5 minutach obróć mięso o 45º, aby na wierzchu powstał wzór kratki. Po kolejnych trzech minutach obróć na drugą stronę i opiekaj dalej.
Po 5 minutach kurczak powinien być gotowy. Naciśnij palcem w najgrubszym miejscu. Mięso powinno być jędrne, lecz sprężyste pod naciskiem. Zdejmij z ognia i wstaw w ciepłe miejsce.
Na dużych talerzach rozłóż owoce. Przybierz młodą kolendrą i miętą, a następnie skrop dresingiem jalapeño. Pokrój pierś kurczaka ukośnie, w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Ułóż na sałatce. Skrop ponownie winegretem. Posyp dmuchanym amarantusem. Natychmiast podawaj.
Utrzyj w moździerzu wszystkie przyprawy adobo, aż będą dobrze połączone.
Rozgrzej ruszt grilla na średnim ogniu. Posmaruj lekko przyprawami adobo.
Posmaruj ruszt olejem. Rozłóż piersi do opieczenia. Co kilka minut smaruj kurczaka oliwą, co zapobiega wysuszeniu. Po 5 minutach obróć mięso o 45º, aby na wierzchu powstał wzór kratki. Po kolejnych trzech minutach obróć na drugą stronę i opiekaj dalej.
Po 5 minutach kurczak powinien być gotowy. Naciśnij palcem w najgrubszym miejscu. Mięso powinno być jędrne, lecz sprężyste pod naciskiem. Zdejmij z ognia i wstaw w ciepłe miejsce.
Na dużych talerzach rozłóż owoce. Przybierz młodą kolendrą i miętą, a następnie skrop dresingiem jalapeño. Pokrój pierś kurczaka ukośnie, w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Ułóż na sałatce. Skrop ponownie winegretem. Posyp dmuchanym amarantusem. Natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W