Ryba z grilla po tajsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- oczyszczona ryba w całości (nadaje się każda ryba morska o białym
- zwartym mięsie i delikatnym smaku — czyli niezbyt tłusta)
- o wadze 300-400 g
- limonka
- 3 ząbki czosnku
- pęczek dymki
- łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
- kilka łyżek mleka kokosowego
- szczypta soli
- liść palmowy lub gruba folia aluminiowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać pastę curry z mlekiem kokosowym. W skórze ryby porobić nożem dość głębokie, ukośne nacięcia co 1-1,5 cm. Natrzeć rybę od środka pastą z mlekiem kokosowym, powciskać pastę w nacięcia, a resztą posmarować całą rybę. Ułożyć rybę na folii (lub na liściu bananowca, o ile ktoś hoduje je w przydomowym ogródku...). W nacięcia powkładać cieniutkie plasterki limonki. Posypać dymką i plasterkami czosnku. Zawinąć w folię lub liść i piec na średnio rozgrzanych węglach na grillu (lub w średnio gorącym piekarniku). W połowie tego czasu obrócić paczuszkę na drugą stronę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W