Ryba z grilla po tajsku

Ryba z grilla po tajsku
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • oczyszczona ryba w całości (nadaje się każda ryba morska o białym
  • zwartym mięsie i delikatnym smaku — czyli niezbyt tłusta)
  • o wadze 300-400 g
  • limonka
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek dymki
  • łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • kilka łyżek mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • liść palmowy lub gruba folia aluminiowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać pastę curry z mlekiem kokosowym. W skórze ryby porobić nożem dość głębokie, ukośne nacięcia co 1-1,5 cm. Natrzeć rybę od środka pastą z mlekiem kokosowym, powciskać pastę w nacięcia, a resztą posmarować całą rybę. Ułożyć rybę na folii (lub na liściu bananowca, o ile ktoś hoduje je w przydomowym ogródku...). W nacięcia powkładać cieniutkie plasterki limonki. Posypać dymką i plasterkami czosnku. Zawinąć w folię lub liść i piec na średnio rozgrzanych węglach na grillu (lub w średnio gorącym piekarniku). W połowie tego czasu obrócić paczuszkę na drugą stronę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA