Roladki cielęce w cydrze według przepisu Nicole
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 76)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
800 gr farszu:
- 300 gr schabu, 300 gr łopatki cielęcej, 200 gr surowej posiekanej szynki, pieprz, mieszanka 4 przypraw.
- 6 kawałków wędzonego boczku,
- 6 cielęcych eskalopek 100 gr wędzonych kosteczek boczku
- 2 czerwone cebule, 2 żółte cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 3 marchwie
- 1 ząbek czosnku
- 300 gr pieczarek
- ½ łyżeczki mieszanki 4 ziół
- ½ butelki półwytrawnego cydru
- 3 łyżki śmietany
- 20 gr masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Obrać i pokroić marchew, cebule oraz szalotki, następnie posiekać je nożem.
2. Uformować farsz w 6 kulek o rozmiarach mandarynki, owinąć każdą kulkę w eskalopkę cielęcą, zawinąć w plasterek wędzonego boczku i zawiązać.
3. Posiekać nożem cebule białe i czerwone oraz szalotki.
4. Podsmażyć roladki w garnku na roztopionym maśle. dodać cebule, szalotki oraz marchew pokrojoną w kostkę, dodać także obrany ząbek czosnku. Rozgotować, dodać wędzone kosteczki boczku, posypać mąką, podsmażyć, następnie podlać cydrem do połowy poziomu, dodać koncentrat pomidorowy.
5. Pokroić pieczarki i dodać do garnka. Nie solić. Pomieszać i dusić pod przykryciem przez 1 godz. na małym ogniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź