Racuszki z ricottą i truskawkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Składnikitruskawki
Syrop
150 ml soku pomarańczowego (z kartonu)
1 owoc anyżu gwiazdkowego
łyżeczka nasion kminku
kilka łyżek cukru
Ciasto
175 ml mleka
jajka
100g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250g serka ricotta
olej do smażenia
Przygotowanie
W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpuścił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu.
Przygotować ciasto
Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką. Ubić sztywną pianę z białek i dodawać ją stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniając łyżką od dna. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką i formować okrągłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych truskawkami z syropu.
© Ainsley Harriot
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W