Puree z ziemniaków ze zbrązowionym masłem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 1 kg nie obranych
- umytych ziemniaków
- pokrojonych w spore kawałki
- pół kostki masła
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki na parze, ewentualnie w osolonym wrzątku. Odcedź. W międzyczasie roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu. Masło zawiera prawie 20% wody, więc zacznie się tworzyć piana. Kiedy woda już wyparuje, piana zniknie, a temperatura tłuszczu zacznie rosnąć. Zawarte w maśle około 1-2% białka zaczną się zrumieniać. Po chwili znowu wytworzy się piana. Delikatnie zakręć rondlem i uważnie przyglądaj się zmianom. Kiedy drobinki białka zmienią kolor na złotawo-brązowy i zaczną wydzielać orzechowy a
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W