Purée z selera i ziemniaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- zalane zimną wodą (jeśli masz specjalny młynek do warzyw
- nie musisz obierać ziemniaków)
- sól
- 1 duży korzeń selera
- obrany
- pokrojony w kostkę takiej samej wielkości jak ziemniaki
- 1-1 ½ filiżanki gęstej śmietany
- kilka łyżek zimnego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść pokrojone ziemniaki w sporym garnku, który pomieści również seler. Dolej tyle wody, by pokryła wszystkie warzywa. Dodaj sól. Zagotuj ziemniaki. Kiedy woda zawrze, odczekaj 10 minut i wrzuć do garnka seler. Gotuj aż warzywa zmiękną i dokładnie je odcedź.
W rondelku zagotuj śmietanę. Tymczasem warzywa przeciśnij przez młynek. Jeśli nie masz młynka, użyj malaksera lub zwykłego tłuczka (wtedy ziemniaki muszą być uprzednio obrane). Dodaj ¼ gorącej śmietany i dwie łyżki masła. Zamieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą. Powtarzaj tą czynność aż zużyjesz całą śmietanę i masło. Spróbuj, czy nie potrzeba więcej soli. Podaj od razu w rozgrzanym naczyniu lub przechowuj w cieple.
W rondelku zagotuj śmietanę. Tymczasem warzywa przeciśnij przez młynek. Jeśli nie masz młynka, użyj malaksera lub zwykłego tłuczka (wtedy ziemniaki muszą być uprzednio obrane). Dodaj ¼ gorącej śmietany i dwie łyżki masła. Zamieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą. Powtarzaj tą czynność aż zużyjesz całą śmietanę i masło. Spróbuj, czy nie potrzeba więcej soli. Podaj od razu w rozgrzanym naczyniu lub przechowuj w cieple.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W