Purée z selera i ziemniaków

Purée z selera i ziemniaków
Oceń przepis:
102 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść pokrojone ziemniaki w sporym garnku, który pomieści również seler. Dolej tyle wody, by pokryła wszystkie warzywa. Dodaj sól. Zagotuj ziemniaki. Kiedy woda zawrze, odczekaj 10 minut i wrzuć do garnka seler. Gotuj aż warzywa zmiękną i dokładnie je odcedź.
W rondelku zagotuj śmietanę. Tymczasem warzywa przeciśnij przez młynek. Jeśli nie masz młynka, użyj malaksera lub zwykłego tłuczka (wtedy ziemniaki muszą być uprzednio obrane). Dodaj ¼ gorącej śmietany i dwie łyżki masła. Zamieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą. Powtarzaj tą czynność aż zużyjesz całą śmietanę i masło. Spróbuj, czy nie potrzeba więcej soli. Podaj od razu w rozgrzanym naczyniu lub przechowuj w cieple.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA