Pieczone pieczarki faszerowane kaszą
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grzybów
Składniki:
- 6-10 dużych pieczarek
- 3/4 szklanki nie palonej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 obrany i posiekany nieduży korzeń pietruszki
- 2 łyżki drobnych rodzynek
- pieprz
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 żółtko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, wydrążyć lekko środek. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, posiekane ogonki z pieczarek, dodać czosnek, pietruszkę i pieprz, chwilę smażyć. Dodać kaszę i soczewicę, smażyć, aż się natłuszczą, mieszając. Wlać gorący bulion, zamieszać żeby nic nie przywarło, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 30 minut. Spróbować czy kasza i soczewica są miękkie, ewentualnie dolać wrzątku i dogotować. Zdjąć z ognia, zamknąć garnek ciasną przykrywką i odstawić na 10 minut. Jogurt wymieszać z żółtkiem. Pieczarki napełnić kaszą, przykryć czapeczką jogurtową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piec, aż wierzch się zrumieni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź