Mazurek chałwowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie, Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ⅓szklanki zimnego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżki lodowatej wody
Krem:
- ½ szklanki tahiny
- ¼ szklanki soku pomarańczowego
- ¼ szklanki syropu z agawy lub innego
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- szczypta soli
- oraz do ozdobienia: granat, pistacje i pokruszona chałwa
Przygotowanie:
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Przygotować spód mazurka: wszystkie składniki poza wodą włożyć do małego pojemniczka blendera lub posiekać przy pomocy noża. Następnie dodać wodę, krótko ponownie zblendować, a ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki, prostokątny placek. Przyciąć do pożądanego kształtu i tak przygotowane wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Spód wyjąć z lodówki i przenieść na blachę do pieczenia, nakłuć na całej powierzchni widelcem, a następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 18 – 20 minut.
Przygotować krem: wszystkie składniki na krem włożyć do miski i wymieszać dokładnie trzepaczką – jeśli zrobią się grudki lub będzie za gęsty dodać więcej soku pomarańczowego. Krem na początku jest dość rzadki, ale po chwili gęstnieje.
Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarować krem, następnie udekorować mazurek chałwą, pistacjami i ziarenkami granatu.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Spód wyjąć z lodówki i przenieść na blachę do pieczenia, nakłuć na całej powierzchni widelcem, a następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 18 – 20 minut.
Przygotować krem: wszystkie składniki na krem włożyć do miski i wymieszać dokładnie trzepaczką – jeśli zrobią się grudki lub będzie za gęsty dodać więcej soku pomarańczowego. Krem na początku jest dość rzadki, ale po chwili gęstnieje.
Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarować krem, następnie udekorować mazurek chałwą, pistacjami i ziarenkami granatu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Ciasta wegańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W