Babka drożdżowa z żurawiną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 - 4 szklanki mąki pszennej
- 60 g świeżych drożdży
- 8 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka, letniego
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 150 g żurawiny
- skórka z ½ cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i dodać odrobinę maki, wymieszać do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto oprószyć mąką przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Dwie formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą lub oprószyć mąką pszenną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek. Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170º C, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę nakłuwać, nasączyć.
Można również polać lukrem (bez lukru babka może się wydawać mało słodka): 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Dwie formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą lub oprószyć mąką pszenną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek. Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170º C, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę nakłuwać, nasączyć.
Można również polać lukrem (bez lukru babka może się wydawać mało słodka): 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W