Paj pasterski

Paj pasterski
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Smaż cebulę aż stanie się miękka i rumiana. Usuń ją z patelni i odłóż. Dodaj marchew i seler. Smaż aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Usuń z patelni i odłóż. Rozgrzej na patelni drugą łyżkę oleju i 50 g masła. Niech masło się spieni. Dodaj mieloną baraninę i mieszając, pozwól jej się zrumienić. Dodaj marchew oraz seler i zamieszaj. Wlej bulion wołowy i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dokładnie zamieszaj. Dodaj tymianek i natkę, zamieszaj. Utłucz ziemniaki z pozostałym masłem w czystym naczyniu. Dopraw solą, pieprzem i dodaj smażoną cebulę. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu. Niech powstanie równomierna warstwa. Na wierzchu połóż tłuczone ziemniaki. Widelcem uformuj spiczaste „fale”. Umieść naczynie w piekarniku i piecz 30 minut lub do czasu, gdy wierzch się zrumieni. Podawaj w naczyniu żaroodpornym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA