Orkiszowe paszteciki z zieloną soczewicą
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Zimowe ATELIER SMAKU (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Składniki:
Ciasto
- 25 dag mąki orkiszowej typ 650
- 1/4 kostki drożdży
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka kminku mielonego
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody
Nadzienie
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 5 dag selera utartego na grubej tarce
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki cząbru
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli
- olej do posmarowania ciasta (może być oliwa truflowa)
- dodatkowo kminek mielony do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Mąkę z solą oraz kminkiem, mieszamy i wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej, dalej wyrabiamy i odkładamy na pół godziny żeby ciasto wyrosło. W zależności od gatunku mąki czasami musimy dodać więcej wody lub dosypać jeszcze trochę mąki, tak żeby usyskać ciasto o zwartej, sprężystej konsystencji. Seler smażymy na oliwie z dodatkiem przypraw i sosu sojowego przez kilka minut. Następnie mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dzielimy ciasto na części, rozwałkowujemy, smarujemy je nadzieniem i zawijamy w sposób jaki najbardziej lubimy. Po wierzchu paszteciki smarujemy olejem i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-30 minut, aż się przyrumienią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W