Omlet z mięsem kraba

Omlet z mięsem kraba
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Rick Stein

Seria kulinarna:
Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska, Kuchnia indonezyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Sos nam prik
sok z 1 limonki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka (15 ml) przyprawy nam prik
¼ łyżki (3,75 ml) przyprawy sambal oelek
25 ml sosu ketjap manis (słodki sos sojowy)
100 g cukru palmowego lub jasnego cukru trzcinowego
2 łyżki (30 ml) posiekanej natki kolendry
1 łyżeczka (5 ml) posiekanej mięty

Smażone warzywa
1 łyżka (15 ml) oleju słonecznikowego
40 g kiełków fasoli mung
40 g strączków groszku cukrowego
½ czerwonej papryki
1/3 średniej marchewki
½ małej czerwonej cebuli
4 świeże grzyby shiitake
4 małe boczniaki
15 g marynowanego imbiru

Omlet
4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego
12 dużych jaj
225 g białego mięsa z krabów
sól i pieprz

Przygotowanie
Przygotować sos: zmiksować w malakserze czosnek z sokiem limonki. Dodać resztę składników i dobrze zmiksować. Dodać tyle wody, by mieszanina miała konsystencję gładkiego sosu. Przecedzić przez gęste sito. Przygotować warzywa: groszek cukrowy cienko pokroić, paprykę i marchewkę pokroić na cienkie paseczki, cebulę pokroić w cienkie plasterki. Grzyby pokroić w cienkie paseczki. Marynowany imbir drobno posiekać. Rozgrzać olej na dużej patelni lub w woku, wrzucić warzywa i grzyby, smażyć 1-2 minuty, dodać marynowany imbir i chwilę podgrzewać, mieszając. Na talerze wylać zygzak sosu nam prik i wyłożyć na środek każdego porcję warzyw. Przygotować omlet: roztrzepać jajka. Rozgrzać na średnim ogniu patelnię do smażenia omletów o średnicy 20-30cm. Wlać łyżkę (15 ml) oleju i poczekać aż się rozgrzeje. Wlać jedną czwartą jajek. Mieszając widelcem smażyć omlet ok. 2 minut. Wierzch nie powinien być ścięty. Nałożyć jedną czwartą mięsa kraba na środek omletu, doprawić solą i pieprzem. Zawinąć omlet na mięso kraba i położyć na smażonych warzywach. Podawać od razu. Pozostałe omlety usmażyć w ten sam sposób.

© Rick Stein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA