Laksa z krewetkami i krokodylem
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 4)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Zupy, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
80 ml (⅓ szklanki) oleju arachidowego
- 1 kg dużych krewetek, obranych, z odwłokami i oczyszczonych
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 500 ml (2 szklanki) wody
- 500 ml (2 szklanki) bulionu drobiowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 8 smażonych kawałków tofu, przekrojonych po przekątnej
- 200 g filetów z krokodyla lub piersi kurczaka, cienko pokrojonych
- 80 g suszonego makaronu ryżowego
- 450 g świeżego makaronu Hokkien
- 125 g kiełków fasoli, blanszowanych
- wietnamska mięta, gałązki kolendry i kawałki limonki, do podania
-
-
Pasta Laksa
- 2 długie czerwone papryczki chilli, grubo posiekane
- 10 suszonych papryczek chilli, moczonych w gorącej wodzie przez 20 minut
- 50 g suszonych krewetek, moczonych w gorącej wodzie przez 20 minut
- 1 łyżka belacan (pasty z krewetek)
- 6 złotych lub czerwonych szalotek, grubo posiekanych
- 4 ząbki czosnku, grubo posiekane
- 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki
- 5 cm świeżej kurkumy, w plasterkach
- 3 łodygi trawy cytrynowej, tylko biała część, pokrojona w plasterki
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 6 orzechów makadamia, grubo posiekanych
- 2 łyżki oleju arachidowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby zrobić wywar z krewetek, podgrzej łyżkę oleju w dużym rondlu. Dodaj głowy krewetek, pancerzyki i sól. Gotuj przez 5 minut, rozgniatając głowy i pancerzyki drewnianą łyżką, aż staną się pomarańczowe. Dodaj wodę i doprowadź do zagotowania, a potem zmniejsz ogień. Gotuj przez 10 minut, odcedź przez drobne sito, zachowaj wywar, a resztę wyrzuć. Odstaw na bok.
Aby zrobić pastę laksa zmiksuj wszystkie składniki w malakserze.
Rozgrzej ¼ szklanki oleju w woku na średnim ogniu. Smaż pastę przez 10-15 minut, aż poczujesz aromat. Ciągle mieszaj. Dodaj wywar z krewetek i z kurczaka oraz mleczko kokosowe, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, aż od mleczka kokosowego oddzieli się olej. Dodaj krewetki i tofu. Gotuj przez 3 minuty, dodaj mięso krokodyla i gotuj jeszcze przez 30 sekund. Wyłącz ogień.
W tym czasie włóż makaron do dwóch oddzielnych misek. Zalej gorącą wodą i odstaw, aż zmięknie. Odsącz.
Rozdziel makaron i kiełki fasoli pomiędzy miseczki. Zalej wywarem i posyp miętą oraz kolendrą. Serwuj z kawałkami limonki.
Uwaga
Pozostałą pastę laksa możesz trzymać w pojemniku w lodówce przez miesiąc.
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź