Kuskus marokański

Kuskus marokański
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout albo po ¼ łyżeczki cynamonu, kuminu, kminku i kardamonu
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 20 g płatków migdałowych
  • 25 g posiekanych, suszonych moreli
  • 300 g kuskusu
  • sól (do smaku)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Smaż, aż zmięknie. Dosyp przyprawę ras el hanout. Dolej sok, dodaj dżem, masło, morele i migdały. Dobrze wymieszaj i podgrzej, aż się zagotuje. Dosyp kuskus. Przykryj szczelnie pokrywką. Zdejmij z ognia. Poczekaj, aż cały płyn się wchłonie, czyli ok. 15 minut. Wymieszaj widelcem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA