Kurczak pod cegłą z mirtem cytrynowym

Kurczak pod cegłą z mirtem cytrynowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 6)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej grill do temperatury 150ºC albo piekarnik do 190ºC.

Rozkrój kurczaka na pół, usuń kręgosłup i połóż mięso na płasko.

Połącz mirt cytrynowy z oliwą z oliwek i dopraw solą. Natrzyj mieszanką kurczaka, a część umieść pod skórą. Porządnie dopraw kurczaka solą.

Owiń cegłę folią aluminiową. Połóż kurczaka na grillu albo na blasze do pieczenia i skrop resztą marynaty. Na kurczaku połóż cegłę i dociśnij. Jeśli używasz grilla, przykryj wszystko pokrywką. Piecz kurczaka piersiami na dół przez 20 minut. Potem odwróć kurczaka i piecz jeszcze przez 10 minut. Jeśli używasz piekarnika, piecz mięso przez godzinę. Zdejmij kurczaka z grilla lub wyciągnij z piekarnika i odstaw na 10 minut.

Aby zrobić aioli, wrzuć do malaksera czosnek, sól i żółtko i zmiksuj, aż mieszanka zgęstnieje. Mieszaj dalej, powoli dolewając olej, aż mikstura się zemulguje. Dodaj jogurt i przełóż wszystko do innej miski.

Podawaj kurczaka z aioli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA