Kurczak pod cegłą z mirtem cytrynowym
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 6)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
1,6 kg kurczaka
- 1 łyżka suszonego mirtu cytrynowego
- 80 ml (⅓ szklanki) oliwy z oliwek
- płatki soli morskiej, do przyprawienia
-
Jogurt aioli
- 5 ząbków czosnku, zmielonych
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka jaj
- 250 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej grill do temperatury 150ºC albo piekarnik do 190ºC.
Rozkrój kurczaka na pół, usuń kręgosłup i połóż mięso na płasko.
Połącz mirt cytrynowy z oliwą z oliwek i dopraw solą. Natrzyj mieszanką kurczaka, a część umieść pod skórą. Porządnie dopraw kurczaka solą.
Owiń cegłę folią aluminiową. Połóż kurczaka na grillu albo na blasze do pieczenia i skrop resztą marynaty. Na kurczaku połóż cegłę i dociśnij. Jeśli używasz grilla, przykryj wszystko pokrywką. Piecz kurczaka piersiami na dół przez 20 minut. Potem odwróć kurczaka i piecz jeszcze przez 10 minut. Jeśli używasz piekarnika, piecz mięso przez godzinę. Zdejmij kurczaka z grilla lub wyciągnij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
Aby zrobić aioli, wrzuć do malaksera czosnek, sól i żółtko i zmiksuj, aż mieszanka zgęstnieje. Mieszaj dalej, powoli dolewając olej, aż mikstura się zemulguje. Dodaj jogurt i przełóż wszystko do innej miski.
Podawaj kurczaka z aioli.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź