Kukurydziana tarta z bryndzą i kozim serem

Kukurydziana tarta z bryndzą i kozim serem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki zimnej śmietany
  • 10 dag bryndzy
  • 4 plastry żółtego koziego sera
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki kaparów
  • garść liści rukoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesianą mąkę kukurydzianą mieszamy z ziemniaczaną i z solą. Dodajemy schłodzone masło utarte na tarce. Rozcieramy w rękach tak, aby masło połączyło się z mąką, po czym dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy dokładnie. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny po czym lekko je rozwałkowujemy, wypełniamy nim dwie silikonowe formy do tarty (inne formy smarujemy wcześniej masłem). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 min. Następnie wyjmujemy i na wierzchu układamy połówki pomidorków, płaską stroną do dołu, pokrojone na kawałki śliwki. Pomiędzy układamy liście rukoli. Wszystko przykrywamy pokruszoną bryndzą i kozim serem. Posypujemy kaparami i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA