Kukurydziana tarta z bryndzą i kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 20 dag mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag schłodzonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej śmietany
- 10 dag bryndzy
- 4 plastry żółtego koziego sera
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki kaparów
- garść liści rukoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesianą mąkę kukurydzianą mieszamy z ziemniaczaną i z solą. Dodajemy schłodzone masło utarte na tarce. Rozcieramy w rękach tak, aby masło połączyło się z mąką, po czym dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy dokładnie. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny po czym lekko je rozwałkowujemy, wypełniamy nim dwie silikonowe formy do tarty (inne formy smarujemy wcześniej masłem). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 min. Następnie wyjmujemy i na wierzchu układamy połówki pomidorków, płaską stroną do dołu, pokrojone na kawałki śliwki. Pomiędzy układamy liście rukoli. Wszystko przykrywamy pokruszoną bryndzą i kozim serem. Posypujemy kaparami i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia międzynarodowa
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W