Grillowany kurczak Nagoja w wersji oyakodon
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 filety z udek kurczaka Nagoja, ze skórą (lub innego kurczaka z wolnego wybiegu)
- 8 jaj kurczaków z wolnego wybiegu (najlepiej Nagoja)
- 1 szklanka pokrojonego pora japońskiego (można zastąpić zwykłym porem lub brązową cebulą)
- 4 łyżki drobno posiekanej dymki
- 4 łyżki drobno pokrojonego nori
- 8 szklanek gotowanego ryżu krótkoziarnistego, do serwowania
Yakitori Tare:
- 300 ml sosu sojowego
- 100 ml sake
- 100 ml mirinu
- 150 g cukru
Sos oyakodon:
- 500 ml bulionu z kurczaka (najlepiej z kości kurczaka Nagoja)
- 200 ml sosu sojowego
- 100 ml sake
- 100 ml mirinu
- 40 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na Yakitori Tare i sos oyakodon umieść w osobnych rondlach i mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Grilluj udka powoli przez 6-8 minut, aż będą prawie całkowicie upieczone. W połowie procesu gotowania zanurz każde udko w Yakitori Tare i połóż z powrotem na grillu. Tuż przed końcem powtórz czynność, aby sos się ładnie przypiekł na mięsie. Odstaw kurczaka na 5 minut, a potem pokrój go na 2,5-centymetrowe kawałki. Kurczak powinien być jeszcze lekko różowy w środku, ale dogotuje się w sosie oyakodon.
Na patelnię wlej 1,5 szklanki sosu oyakodon, 1 pokrojony filet i ¼ szklanki pokrojonych porów. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Dodaj 2 ubite jajka i mieszaj, aż się lekko zetną. Połóż miękkie jajka i kurczaka w misce zawierającej 2 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu, posyp łyżką posiekanej dymki, nori i serwuj.
Grilluj udka powoli przez 6-8 minut, aż będą prawie całkowicie upieczone. W połowie procesu gotowania zanurz każde udko w Yakitori Tare i połóż z powrotem na grillu. Tuż przed końcem powtórz czynność, aby sos się ładnie przypiekł na mięsie. Odstaw kurczaka na 5 minut, a potem pokrój go na 2,5-centymetrowe kawałki. Kurczak powinien być jeszcze lekko różowy w środku, ale dogotuje się w sosie oyakodon.
Na patelnię wlej 1,5 szklanki sosu oyakodon, 1 pokrojony filet i ¼ szklanki pokrojonych porów. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Dodaj 2 ubite jajka i mieszaj, aż się lekko zetną. Połóż miękkie jajka i kurczaka w misce zawierającej 2 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu, posyp łyżką posiekanej dymki, nori i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Dania z grilla
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W