Deser millas a la Francette
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 71)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
1 kg dyni (dynia piżmowa lub red kuri), obranej i wypestkowanej
- 4 jaja
- 1 chochla białego ryżu na mleku
- 1 chochla cukru
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 chochla mąki kukurydzianej
- 1 nakrętka rumu
- 1 nakrętka płynnej wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Włóż kawałki dyni do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj 15-20 minut, aż dynia będzie bardzo miękka. Ostudź i odsącz dynię. Ciasto robi się z zimnej dyni. Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C, bez termoobiegu.
2. Wymieszaj dynię z ryżem białym ugotowanym na mleku, dodaj jaj roztrzepane z cukrem, mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, wanilię. Wymieszaj. Przenieś masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut. Nożem sprawdzaj stan upieczenia. Gdy po nacięciu nóź jest czysty, ciasto jest upieczone. Ostudź ciasto, wstaw do lodówki. Podajemy je bardzo zimne.
Rada Julie:
Smaczniejsze jest, jeśli przygotowane dzień wcześniej. Jest lekkie, dzięki dyni, i można jeść i jeść… ze smakiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź