Chrupiące kalmary
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska, Kuchnia grecka
Składniki:
- kalmary
- 175g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- łyżeczka papryki w proszku
- 250 ml zimnej wody
- olej do smażenia
- do dekoracji: limonki i cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i paprykę. Zrobić dołek w mące i dolać około 1/3 wody, wymieszać trzepaczką, nadal mieszając dolewać wodę aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Kalmary sprawić—odkroić macki, usunąć twarde żwacze, wszystkie zrogowacenia (wyglądają jak kawałki przezroczystego plastiku). Tuszkę pokroić w paski, a macki - w krążki pod kątem, odciąć „dziób” na końcu macek. Kawałki oprószyć mąką i delikatnie pomieszać palcami, włożyć do ciasta i potrząsnąć miską, aby ciasto równomiernie pokryło kawałki. Rozgrzać olej we frytkownicy lub w naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. W rozgrzanym oleju zanurzać kawałki kalmara (można użyć w tym celu szczypiec lub widelca). Każdy kawałek smażyć 3-4 minuty, a po wyjęciu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ściąć czubki z limonek i cytryn i pokroić w ćwiartki. Usmażone krążki kalmarów ułożyć w stosik na dużym talerzu, podawać przybrane ćwiartkami limonek i cytryn oraz posypane szczyptą papryki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia portugalska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W