Biszkopt genueński z kremem z bezy szwajcarskiej i marakui

Biszkopt genueński z kremem z bezy szwajcarskiej i marakui
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Bezy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • tłuszcz w sprayu
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 dużych jajek
  • ½ szklanki i 2 łyżki drobnego cukru
  • ⅔ szklanki przesianej mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • krem z bezy szwajcarskiej i marakui

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ustaw kratkę na wysokości od dołu. Natłuść okrągłą formę o średnicy 23 centymetrów i wysokości 8 centymetrów. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj ponownie tłuszczem. Odstaw.

W małym rondlu roztop masło na średnim ogniu i poczekaj, aż zrobi się brązowe, około 8 minut.

Następnie przelej masło do misy miksera. Do masła dodaj wanilię i wymieszaj.

Połącz jajka z cukrem w misie miksera. Postaw misę nad gotującą się wodą i podlewaj, bez przerwy mieszaj. Następnie wstaw misę do miksera i ubij mieszankę na wysokich obrotach, aż zrobi się lekka i 4-krotnie zwiększy objętość, co najmniej 5 minut. Dodaj 1 szklankę mieszanki jajecznej do roztopionego masła i odstaw na bok.

Wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą. Dodaj połowę mieszanki mącznej do mieszanki jajecznej i wymieszaj do połączenia się składników. Powtórz to samo z pozostałą porcją mąki. Dodaj mieszankę maślaną i całość przelej do przygotowanej wcześniej formy.

Wstaw formę do piekarnika i piecz na złoto-brązowy kolor, 20-30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, dopóki ciasto się nie upiecze. Jest delikatne i może opaść. Wyjmij ciasto z piekarnika, potem z foremki i przenieś na kratkę. Kiedy ostygnie, podziel na warstwy i przełóż kremem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA