Biszkopt genueński z kremem z bezy szwajcarskiej i marakui
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Bezy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- tłuszcz w sprayu
- 6 łyżek masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 dużych jajek
- ½ szklanki i 2 łyżki drobnego cukru
- ⅔ szklanki przesianej mąki tortowej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- krem z bezy szwajcarskiej i marakui
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ustaw kratkę na wysokości ⅓ od dołu. Natłuść okrągłą formę o średnicy 23 centymetrów i wysokości 8 centymetrów. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj ponownie tłuszczem. Odstaw.
W małym rondlu roztop masło na średnim ogniu i poczekaj, aż zrobi się brązowe, około 8 minut.
Następnie przelej masło do misy miksera. Do masła dodaj wanilię i wymieszaj.
Połącz jajka z cukrem w misie miksera. Postaw misę nad gotującą się wodą i podlewaj, bez przerwy mieszaj. Następnie wstaw misę do miksera i ubij mieszankę na wysokich obrotach, aż zrobi się lekka i 4-krotnie zwiększy objętość, co najmniej 5 minut. Dodaj 1 szklankę mieszanki jajecznej do roztopionego masła i odstaw na bok.
Wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą. Dodaj połowę mieszanki mącznej do mieszanki jajecznej i wymieszaj do połączenia się składników. Powtórz to samo z pozostałą porcją mąki. Dodaj mieszankę maślaną i całość przelej do przygotowanej wcześniej formy.
Wstaw formę do piekarnika i piecz na złoto-brązowy kolor, 20-30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, dopóki ciasto się nie upiecze. Jest delikatne i może opaść. Wyjmij ciasto z piekarnika, potem z foremki i przenieś na kratkę. Kiedy ostygnie, podziel na warstwy i przełóż kremem.
W małym rondlu roztop masło na średnim ogniu i poczekaj, aż zrobi się brązowe, około 8 minut.
Następnie przelej masło do misy miksera. Do masła dodaj wanilię i wymieszaj.
Połącz jajka z cukrem w misie miksera. Postaw misę nad gotującą się wodą i podlewaj, bez przerwy mieszaj. Następnie wstaw misę do miksera i ubij mieszankę na wysokich obrotach, aż zrobi się lekka i 4-krotnie zwiększy objętość, co najmniej 5 minut. Dodaj 1 szklankę mieszanki jajecznej do roztopionego masła i odstaw na bok.
Wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą. Dodaj połowę mieszanki mącznej do mieszanki jajecznej i wymieszaj do połączenia się składników. Powtórz to samo z pozostałą porcją mąki. Dodaj mieszankę maślaną i całość przelej do przygotowanej wcześniej formy.
Wstaw formę do piekarnika i piecz na złoto-brązowy kolor, 20-30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, dopóki ciasto się nie upiecze. Jest delikatne i może opaść. Wyjmij ciasto z piekarnika, potem z foremki i przenieś na kratkę. Kiedy ostygnie, podziel na warstwy i przełóż kremem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W