Bakłażan i przegrzebki w glazurze z miso
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Glazura z miso:
½ szklanki jasnej pasty miso (dostępnej w sklepach z azjatycką lub zdrową żywnością)
2 łyżki miodu
2 łyżki mirinu albo sake
Pozostałe:
2 bakłażany
450 g dużych przegrzebków
1 łyżka lekko uprażonego ziarna sezamowego
Przygotowanie
Wymieszaj składniki glazury i wstaw do lodówki przed użyciem. Rozgrzej grill. Pokrój bakłażany pod kątem w plastry o grubości nieco ponad 1 cm. Grilluj je do miękkości, a po ok. 3 min odwróć na drugą stronę. Za pomocą pędzla posmaruj plastry bakłażana po przypieczonej stronie, odwróć i piecz jeszcze 1 min. W tym czasie posmaruj plastry glazurą z drugiej strony, odwróć, a po minucie grillowania przełóż na talerz i odstaw. Powtórz te same czynności z przegrzebkami. Podawaj bakłażany i przegrzebki na gorąco, posypane ziarnem sezamowym.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W