Apulijska zupa z małżami

Apulijska zupa z małżami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż czosnek, aż będzie złocisty. Dodaj anchois, a kiedy się rozpadną dodaj kapary i natkę pietruszki. Pokrusz do rondla chili. Dodaj pomidory i delikatnie je porozgniataj. Pogotuj je na dużym ogniu mieszając, żeby sos zgęstniał. Rozgrzej garnek i wrzuć do niego małże. Natychmiast dolej wino i przykryj garnek pokrywką. Wstaw durszlak do dużej miski i odcedź małże, zbierając w misce cenny bulion. Dolej go do rondla z sosem pomidorowym i zagotuj wszystko, a w tym czasie obierz małże. Wyrzuć wszystkie zamknięte muszle. Dodaj małże do zupy, wymieszaj i podawaj porcje z natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA