Apulijska zupa z małżami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 6 anchois
- mała garść kaparów
- duża garść + mała garstka posiekanej natki pietruszki
- 2 suszone chili
- 800 g podłużnych pomidorów bez skórki
- 2,5 kg małży
- oczyszczonych
- w zamkniętych muszlach (otwarte trzeba wyrzucić)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż czosnek, aż będzie złocisty. Dodaj anchois, a kiedy się rozpadną dodaj kapary i natkę pietruszki. Pokrusz do rondla chili. Dodaj pomidory i delikatnie je porozgniataj. Pogotuj je na dużym ogniu mieszając, żeby sos zgęstniał. Rozgrzej garnek i wrzuć do niego małże. Natychmiast dolej wino i przykryj garnek pokrywką. Wstaw durszlak do dużej miski i odcedź małże, zbierając w misce cenny bulion. Dolej go do rondla z sosem pomidorowym i zagotuj wszystko, a w tym czasie obierz małże. Wyrzuć wszystkie zamknięte muszle. Dodaj małże do zupy, wymieszaj i podawaj porcje z natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W