Zupa Cullen Skink
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szef kuchni w wielkim mieście
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 30 g masła
- 1 średnia cebula
- drobno posiekana
- tłoczony na zimno olej rzepakowy lub oliwa
- sól i pieprz
- 3 plastry boczku
- 2 gałązki selera naciowego
- ½ bulwy brukwi
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 3 wędzone śledzie
- ¾ litra bulionu warzywnego
- 400 ml pełnotłustego mleka
- duża porcja śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek pokroić w 1 cm paseczki. Seler naciowy pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki, marchew i brukiew pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, posolić, żeby szybciej zmiękła. Można dodać nieco oleju lub oliwy, żeby masło się nie paliło. Kiedy cebula złapie kolor, dodać boczek i seler naciowy. Dusić na małym ogniu ciągle mieszając, aż wszystko zmięknie.
Dodać brukiew, ziemniaki i marchew. Dusić jeszcze przez 10 minut, żeby warzywa puściły smak. Od czasu do czasu mieszać. W tym czasie przygotować rybę: odciąć głowy i ogony, zdjąć skórę i delikatnie usunąć ości i ewentualnie mlecz. Mlecz można dodać do zupy na samym końcu lub wyrzucić.
Warzywa zalać bulionem i wymieszać. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i brukiew będą lekko twardawe, nie rozgotowane. Dodać mleko i śmietanę poczekać, aż ponownie się zagotuje.
Rybę podzielić na płatki, mlecz podzielić na małe kawałki i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać przybraną dymką.
Dodać brukiew, ziemniaki i marchew. Dusić jeszcze przez 10 minut, żeby warzywa puściły smak. Od czasu do czasu mieszać. W tym czasie przygotować rybę: odciąć głowy i ogony, zdjąć skórę i delikatnie usunąć ości i ewentualnie mlecz. Mlecz można dodać do zupy na samym końcu lub wyrzucić.
Warzywa zalać bulionem i wymieszać. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i brukiew będą lekko twardawe, nie rozgotowane. Dodać mleko i śmietanę poczekać, aż ponownie się zagotuje.
Rybę podzielić na płatki, mlecz podzielić na małe kawałki i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać przybraną dymką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W