Żeberka z grilla
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składnik główny2,5 kg żeberek środkowych
Sucha marynata
2 łyżki nasion kminu rzymskiego
2 łyżki nasion kolendry
mały kawałek kory cynamonowej
1 łyżka suszonego oregano
¼ szklanki papryki (ostrej, łagodnej albo wędzonej)
2 łyżki soli
1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
Rozgrzej grill i zsuń węgle na jedną stronę, żeby powstał gorący wstępujący prąd powietrza (albo nastaw piekarnik na 160 stopni C.) Na małej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry, aż zaczną pachnieć (ok. 3 min). Drobno zmiel połamaną korę cynamonową, kmin i kolendrę. Zmieszaj wszystkie przyprawy. Oderwij białą błonę spod żeberek i starannie natrzyj mięso suchą marynatą ze wszystkich stron. Ułóż żeberka na ruszcie po przeciwnej stronie niż większość węgli i piecz przez 1,5 – 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W piekarniku ułóż żeberka na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 2 godziny. Pokrój żeberka po dwa i podaj na półmisku.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Kuchnia międzynarodowa
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W