Żeberka jagnięce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Panierka:
- ¾ szklanki natki pietruszki
- ¾ szklanki świeżej bułki tartej (z 3 kromek chleba, bez skórki)
- ½ szklanki liści świeżej mięty, dodatkowo gałązki do dekoracji
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
Jagnięcina:
- żeberka jagnięce (około 700-800 g), bez kości grzbietowej
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka i 1 łyżeczka jogurtu w stylu greckim
- miętowa galaretka, do podania (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Przykryj jagnięcinę plastikową folią i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
W robocie kuchennym umieść pietruszkę, bułkę tartą, liście mięty, skórkę cytryny, czosnek, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj, w razie potrzeby zbierając masę z boków miski. Odstaw.
Usuń tłuszcz z jagnięciny, pozostawiając maksymalnie pięciomilimetrową warstwę i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami. Przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią odrobinę oliwy. Umieść jagnięcinę tłuszczem do dołu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Zlej tłuszcz z patelni.
Nałóż jogurt łopatką na stronę mięsa z tłuszczem i posyp je panierką. Włóż z powrotem na patelnię panierką do góry. Kontroluj temperaturę i smaż przez około 18-24 minuty, aż do osiągnięcia 50°C (średnio-krwisty stopień wysmażenia). Pozostaw na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.
Pokrój równo między żeberkami. Podawaj z miętową galaretką i gałązką mięty.
Przykryj jagnięcinę plastikową folią i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
W robocie kuchennym umieść pietruszkę, bułkę tartą, liście mięty, skórkę cytryny, czosnek, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj, w razie potrzeby zbierając masę z boków miski. Odstaw.
Usuń tłuszcz z jagnięciny, pozostawiając maksymalnie pięciomilimetrową warstwę i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami. Przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią odrobinę oliwy. Umieść jagnięcinę tłuszczem do dołu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Zlej tłuszcz z patelni.
Nałóż jogurt łopatką na stronę mięsa z tłuszczem i posyp je panierką. Włóż z powrotem na patelnię panierką do góry. Kontroluj temperaturę i smaż przez około 18-24 minuty, aż do osiągnięcia 50°C (średnio-krwisty stopień wysmażenia). Pozostaw na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.
Pokrój równo między żeberkami. Podawaj z miętową galaretką i gałązką mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Dania z jagnięciny i baraniny
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W