Zapiekanka z makaronu, sera i włoskich kiełbasek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 454 g suchego makaronu penne
- 4 włoskie kiełbaski
- 120 ml oliwy
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 95 g mąki
- 1 puszka posiekanych pomidorów o wadze 793 g
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego o pojemności 357 ml
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka drobno posiekanych liści świeżego tymianku (mogą być suszone albo bazylia lub oregano)
- 1-2 szczypty soli
- 225 g tartego sera fontina
- 225 g tartego parmezanu grana padano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Gotuj makaron w osolonej wodzie, aż będzie niemal miękki, ale pozostanie niedogotowany. W dużym rondu podsmaż na brązowo kiełbaski i pokrój w plastry.
W tym samym rondku smaż na oliwie czosnek przez kilka minut. Dorzuć mąkę, wymieszaj. Dodaj pomidory i mleko, wymieszaj. Dodaj zioła i doprowadź do wrzenia. Dodaj sery i wymieszaj. Dodaj makaron i kiełbaski. Wymieszaj. Przelej masę do żaroodpornego naczynia. Piecz przez 30 minut lub dłużej.
W tym samym rondku smaż na oliwie czosnek przez kilka minut. Dorzuć mąkę, wymieszaj. Dodaj pomidory i mleko, wymieszaj. Dodaj zioła i doprowadź do wrzenia. Dodaj sery i wymieszaj. Dodaj makaron i kiełbaski. Wymieszaj. Przelej masę do żaroodpornego naczynia. Piecz przez 30 minut lub dłużej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W