Zapiekanka makaronowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 60 g masła
- 300 g gotowanych serc karczochów (do kupienia w delikatesach)
- odsączonych z zalewy
- przekrojonych na połówki i osuszonych
- 100 g boczku
- pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- obrany i rozgnieciony płazem noża
- 50 g mąki pszennej
- 800 ml mleka
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
- 160 g tartego twardego ostrego sera
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 350 g drobnego makaronu rurki
- ugotowanego al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- odsączonego
- 4-6 pomidorów
- pokrojone na plasterki
- 40 g parmezanu
- drobno startego
- 3-4 szczypty mieszanki suszonych ziół (np. oregano
- tymianek
- rozmaryn)
- oliwa extra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Roztop 1 łyżkę masła na średnim ogniu w dużym rondlu o grubym dnie, a gdy zacznie się pienić, dodaj osuszone serca karczochów i boczek. Podsmażaj mieszając przez ok. 10 min, aż boczek będzie chrupiący, a wszystko się zrumieni. Przełóż zawartość rondla łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zlej tłuszcz z rondla, dodaj resztę masła, a gdy się stopi, podsmaż ząbek czosnku, aż zmięknie. Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, aż zasmażka się zrumieni. Dolewaj po odrobinie mleka, stale intensywnie mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Kiedy całe mleko połączy się z zasmażką, zmniejsz ogień, dodaj musztardę i gałkę muszkatołową i usuń ząbek czosnku. Dodaj tarty ostry ser i mieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw sos do smaku solą i czarnym pieprzem i zdejmij rondel z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj, a następnie dodaj serca karczochów i boczek i przemieszaj wszystko delikatnie. Przełóż makaronową mieszaninę do żaroodpornego naczynia. Na zapiekance rozłóż plasterki pomidorów, posyp je tartym parmezanem i ziołami oraz pieprzem, a następnie skrop oliwą. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj ok. 40 min, aż zezłoci się na wierzchu i dobrze zagrzeje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W