Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Roztop 1 łyżkę masła na średnim ogniu w dużym rondlu o grubym dnie, a gdy zacznie się pienić, dodaj osuszone serca karczochów i boczek. Podsmażaj mieszając przez ok. 10 min, aż boczek będzie chrupiący, a wszystko się zrumieni. Przełóż zawartość rondla łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zlej tłuszcz z rondla, dodaj resztę masła, a gdy się stopi, podsmaż ząbek czosnku, aż zmięknie. Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, aż zasmażka się zrumieni. Dolewaj po odrobinie mleka, stale intensywnie mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Kiedy całe mleko połączy się z zasmażką, zmniejsz ogień, dodaj musztardę i gałkę muszkatołową i usuń ząbek czosnku. Dodaj tarty ostry ser i mieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw sos do smaku solą i czarnym pieprzem i zdejmij rondel z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj, a następnie dodaj serca karczochów i boczek i przemieszaj wszystko delikatnie. Przełóż makaronową mieszaninę do żaroodpornego naczynia. Na zapiekance rozłóż plasterki pomidorów, posyp je tartym parmezanem i ziołami oraz pieprzem, a następnie skrop oliwą. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj ok. 40 min, aż zezłoci się na wierzchu i dobrze zagrzeje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA