Wywar rybny
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wigilijne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 kg rybnych kręgosłupów
- łbów
- wypatroszonych tanich rybek
- 3 korzenie pietruszki z nacią
- 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
- 1 por
- 1 cebula
- 1 koper włoski
- kilka plasterków cytryny
- pieprz
- sól
- cukier
- listek laurowy
- ziele angielskie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kręgosłupy dokładnie wypłukać, z łbów wyciąć czerwone części skrzeli. Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa i przyprawy. Zalać zimną wodą, na wysokość ok. czterech cm powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Powoli podgrzewać. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, mniej niż zazwyczaj, ponieważ wywar odparuje. Łatwiej potem dosolić właściwą zupę, niż walczyć z przesoleniem. Gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Po ok.1,5 godziny gotowania wyłączyć. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Wywar można wykorzystać do przygotowania zup, sosów i risotta rybnego i z owoców morza. Można mrozić.
W wywarze rybnym unika się dodatku marchwi ze względu na delikatny odcień czerwieni, ale w wielu zupach to nie przeszkadza.
W wywarze rybnym unika się dodatku marchwi ze względu na delikatny odcień czerwieni, ale w wielu zupach to nie przeszkadza.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W