Tost z fasolą borlotti
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ½ kg drobnej fasoli
- namoczonej przez noc
- odlanej i przepłukanej
- oliwa extra vergine
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 główka + 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- suszona chili
- suszone oregano
- duża kromka białego chleba
- najlepiej włoskiego z mąki durum
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wsyp fasolę do dużego żaroodpornego ceramicznego naczynia, dodaj główkę czosnku, łodygę selera naciowego i 1 pomidora. Zalej fasolę zimną wodą, a całą powierzchnię wody polej oliwą extra vergine. Przykryj fasolę folią aluminiową, zrób w niej nożem 2 dziurki i wstaw naczynie do piekarnika na półtorej godziny. Po upieczeniu usuń łodygę selera i czosnek, upiecz tost na grillu, natrzyj go przekrojonym ząbkiem czosnku, następnie przerwij skórkę drugiego pomidora i nasącz tost sokiem i miąższem, wcierając pomidora w chleb. Posól, dopraw pieprzem, posyp pokruszoną suszoną chili oraz oregano. Nałóż na bruschettę porcję fasolki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W