Tortilla ze szpinakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania na karnawał i imprezę
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 duży mączysty ziemniak
- 1-2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- obrane i posiekane
- 100 g świeżego młodego szpinaku
- umytego i posiekanego (albo 200 g mrożonego
- rozmrożonego i odsączonego)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
- 60 g mieszanki świeżych ziół (np. natki
- kolendry
- koperku i mięty)
- 4 dymki
- przycięte i drobno posiekane
- nasiona z 4 strączków kardamonu
- 30 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaka w osolonej wodzie, aż będzie miękki (15-20 min). Odsącz i ugnieć na puree. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku i smaż 1-2 min, aż zmięknie. Dodaj posiekany szpinak, wymieszaj i zblanszuj, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, i skrop sokiem z cytryny. Wbij jajka do dużej miski, roztrzep je trzepaczką, dodaj szpinak, posiekane zioła i dymki, i starannie wymieszaj. Dodaj drugi ząbek czosnku oraz kardamon i dopraw mieszaninę solą i pieprzem. Połącz jajeczną mieszaninę z ugniecionym ziemniakiem i starannie wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni z metalową rączką o średnicy 25 cm, na średnim ogniu, a następnie zakołysz patelnią, żeby ścianki i dno pokryły się stopionym masłem. Przełóż na patelnię jajeczno-warzywną mieszaninę i zapiekaj w piekarniku przez 20-30 min, aż środek tortilli stężeje. Wyjmij tortillę z piekarnika, odstaw na 10 min do ostygnięcia, podawaj w porcjach z dodatkiem pokruszonej fety, plasterków rzodkiewki i jogurtu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W