Tortilla ze szpinakiem

Tortilla ze szpinakiem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 duży mączysty ziemniak
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • obrane i posiekane
  • 100 g świeżego młodego szpinaku
  • umytego i posiekanego (albo 200 g mrożonego
  • rozmrożonego i odsączonego)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
  • 60 g mieszanki świeżych ziół (np. natki
  • kolendry
  • koperku i mięty)
  • 4 dymki
  • przycięte i drobno posiekane
  • nasiona z 4 strączków kardamonu
  • 30 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaka w osolonej wodzie, aż będzie miękki (15-20 min). Odsącz i ugnieć na puree. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku i smaż 1-2 min, aż zmięknie. Dodaj posiekany szpinak, wymieszaj i zblanszuj, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, i skrop sokiem z cytryny. Wbij jajka do dużej miski, roztrzep je trzepaczką, dodaj szpinak, posiekane zioła i dymki, i starannie wymieszaj. Dodaj drugi ząbek czosnku oraz kardamon i dopraw mieszaninę solą i pieprzem. Połącz jajeczną mieszaninę z ugniecionym ziemniakiem i starannie wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni z metalową rączką o średnicy 25 cm, na średnim ogniu, a następnie zakołysz patelnią, żeby ścianki i dno pokryły się stopionym masłem. Przełóż na patelnię jajeczno-warzywną mieszaninę i zapiekaj w piekarniku przez 20-30 min, aż środek tortilli stężeje. Wyjmij tortillę z piekarnika, odstaw na 10 min do ostygnięcia, podawaj w porcjach z dodatkiem pokruszonej fety, plasterków rzodkiewki i jogurtu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA