Tortiera Anny
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Przygotowanie:
Ciasto2½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki miałkiej soli
120 g niesolonego zimnego masła
120 g margaryny roślinnej, zimnej
2 łyżki soku z cytryny
6-10 łyżek zimnej wody
Nadzienie
1½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
750 g mielonej wieprzowiny, wołowiny albo cielęciny (lub mieszanego mielonego mięsa)
2 cebule, pokrojone w kostkę
1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 liście laurowe
¾ łyżeczki drobnej soli
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki mielonych nasion selera naciowego
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonych goździków
1 szklanka cydru jabłkowego
½ szklanki wody
1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami wody do posmarowania
Przygotuj ciasto
Zmieszaj mąkę z solą. Posiekaj masło i margarynę z mąką, aż mieszanina nabierze jednolitej grudkowatej konsystencji. Dodaj sok cytrynowy i tyle wody, żeby zagnieść ciasto. Uformuj je na kształt dysku, zawiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 30 min. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Ugotuj ziemniaki w garnku z osoloną wodą aż będą miękkie, odlej i odparuj. Ugnieć ziemniaki na niezbyt gładkie puree i odstaw do ostygnięcia. Na dużej patelni podsmaż mielone mięso, aż straci różowy kolor. Odlej płyn z tłuszczem, który wytopił się z mięsa, dodaj cebulę, marchewkę i przyprawy i podsmażaj przez kolejne 10 min. Wlej cydr oraz wodę do mięsa z warzywami i doprowadź do wrzenia. Podsmażaj na małym ogniu przez 15 min, aż większość płynu odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ziemniaki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm. Na oprószonym mąką blacie przekrój ciasto na 2 części i rozwałkuj jedną na koło o grubości 0,5 cm. Wyłóż ciastem tortownicę i wypełnij farszem. Rozwałkuj pozostałe ciasto, wytnij w nim kilka otworów, żeby para mogła znaleźć ujście w czasie pieczenia i przykryj nadzienie. Połącz krawędzie obu części ciasta i posmaruj powierzchnię jajkiem rozkłóconym z wodą. Piecz przez 40-45 min., aż ciasto będzie złociste. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, wyjmij z formy i podawaj w kawałkach.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W