Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem sojowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Marynata do kurczaka1 szklanka (250 ml) sosu sojowego
½ szklanki (125 ml) japońskiego wina mirin
¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru
3 łyżki stołowe (45 ml) tartego, świeżego imbiru
3 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka stołowa sosu sambal olek
ugotowany kurczak
Przygotowanie
W misce wymieszać wszystkie składniki. Obrać mięso z kości i podzielić na małe kawałki. Wymieszać z marynatą i schłodzić.
Tajska sałatka z kurczakiem
300 g makaronu sojowego
4 szklanki (1 l) wrzącej wody
½ szklanki (125 ml) sosu podstawowego
1 pokrojona w słomkę jicama
1 pokrojona w słomkę marchewka
1 pokrojona w słomkę zielona papaja
1 pokrojone w kostkę mango
1 pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę ogórek
¼ szklanki (60 ml) listków kolendry
2 łyżki stołowe (30 ml) szyfonady z liści tajskiej bazylii
½ szklanki (125 ml) pikantnego dresingu
1 szklanki (250 ml) kiełków soi
¼ szklanki (60 ml) szyfonady z liści mięty
¼ szklanki (60 ml) orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Namoczyć makaron we wrzątku przez 5 minut, mieszając, by poszczególne nitki się rozdzieliły.
Odcedzić i wymieszać z sosem podstawowym. Kuchennymi nożyczkami pociąć na krótsze kawałki.
Wyjąć kurczaka z marynaty i wymieszać z makaronem. Jicamę, marchewkę, papaję, mango, ogórka, kolendrę oraz bazylię wymieszać z pikantnym dresingiem. Połączyć warzywa z makaronem.
Ułożyć na talerzach, posypać kiełkami, miętą i orzeszkami. Skropić pikantnym dresingiem.
Gotowany kurczak
3 piersi kurczaka (540 g)
1 posiekana cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
zimna woda
Przygotowanie
Do dużego garnka wlać tyle wody, by mięso było w niej zanurzone i wrzucić cebulę, czosnek, listek laurowy oraz sól. Zagotować na dużym ogniu. Dodać piersi, zmniejszyć ogień i gotować 15 – 20 minut.
Wyjąć z wody i wystudzić.
Sos podstawowy
1 szklanka (250 ml) cukru
2 szklanki (500 ml) wody
1 łyżeczka (5 ml) sosu sambal olek
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku
1 pokrojona czerwona papryka
3 łyżki stołowe sosu rybnego
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) soku cytrynowego
Przygotowanie
Wodę z cukrem gotować 5 minut, aż powstanie prosty syrop. Zmiksować czosnek, paprykę, sambal olek, sól i sok z cytryny. Dodać puree do syropu. Gotować 25 minut, aż sos zgęstnieje. Przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pikantny dressing
½ szklanki (125 ml) sosu podstawowego
¼ szklanki (60 ml) soku z limonki
1 łyżka stołowa (15 ml) sosu rybnego
1 łyżka stołowa (15 ml) sosu ostrygowego
1 łyżeczka (5 ml) suszonego, pokruszonego chilli
1 ząbek roztartego czosnku
¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego
Przygotowanie
Zmiksować sos podstawowy, sok z limonki, sos rybny, ostrygowy, chilli i czosnek. Nie przerywając miksowania powoli wlewać olej. Ubijać jeszcze minutę, aż dresing się zemulsyfikuje. Przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W