Taco z łososia

Taco z łososia
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.106)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 4 x 170g filety z łososia lub innej zwartej ryby odpowiedniej na grilla
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • sok i skórka starta z 1 limonki
  • 3 lub 4 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ulubionego ostrego sosu
  • sól do smaku
  • 8 placków tortilla
  • 1/2 czerwonej kapusty
  • drobno poszatkowanej lub startej
  • 1 porcja salsy z awokado lub guacamole lub innej salsy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać grilla do maksymalnej temperatury lub piekarnik do 230 stopni C. Filety z łososia przekroić wzdłuż na pół. Ketchup, sok i skórkę z limonki, czosnek, oregano, ostry sos i sól wymieszać w misce. Przełożyć do niej rybę i delikatnie wymieszać, tak aby ryba równomiernie pokryła się marynatą.
Grillować rybę lub piec ją w piekarniku w żaroodpornym naczyniu, aż będzie ugotowana, około 12-15 minut. Tortille rozłożyć na blacie. Układać na nich po garści kapusty. Położyć kawałek łososia i przykryć porcją salsy z awokado. Brzegi placków złożyć do środka i zrolować w gruby wałek. Czynność powtórzyć z kolejną tortillą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA