Taco z łososia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.106)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 4 x 170g filety z łososia lub innej zwartej ryby odpowiedniej na grilla
- 1/2 szklanki ketchupu
- sok i skórka starta z 1 limonki
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka ulubionego ostrego sosu
- sól do smaku
- 8 placków tortilla
- 1/2 czerwonej kapusty
- drobno poszatkowanej lub startej
- 1 porcja salsy z awokado lub guacamole lub innej salsy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla do maksymalnej temperatury lub piekarnik do 230 stopni C. Filety z łososia przekroić wzdłuż na pół. Ketchup, sok i skórkę z limonki, czosnek, oregano, ostry sos i sól wymieszać w misce. Przełożyć do niej rybę i delikatnie wymieszać, tak aby ryba równomiernie pokryła się marynatą.
Grillować rybę lub piec ją w piekarniku w żaroodpornym naczyniu, aż będzie ugotowana, około 12-15 minut. Tortille rozłożyć na blacie. Układać na nich po garści kapusty. Położyć kawałek łososia i przykryć porcją salsy z awokado. Brzegi placków złożyć do środka i zrolować w gruby wałek. Czynność powtórzyć z kolejną tortillą. Smacznego!
Grillować rybę lub piec ją w piekarniku w żaroodpornym naczyniu, aż będzie ugotowana, około 12-15 minut. Tortille rozłożyć na blacie. Układać na nich po garści kapusty. Położyć kawałek łososia i przykryć porcją salsy z awokado. Brzegi placków złożyć do środka i zrolować w gruby wałek. Czynność powtórzyć z kolejną tortillą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W