Smażony makaron udon z krewetkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska, Kuchnia japońska
Składniki:
- makaron udon (gruby pszenny makaron
- do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)
- garść kiełków sojowych
- ugotowane krewetki
- olej do smażenia
- olej sezamowy
- limonka
- świeża kolendra
- kilka szalotek
- strączek czerwonej papryczki chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Pokrojony grubo czosnek i korzeń imbiru oraz orzeszki ziemne rozetrzeć na masę w malakserze. Nie miksować zbyt dokładnie, kawałeczki orzeszków powinny być wyczuwalne. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, sos sojowy, odrobinę ostrego sosu chili, wymieszać. W woku na oleju usmażyć pokrojone szalotki i papryczkę chili, wyjąć, odłożyć do dekoracji. Wok skropić olejem sezamowym, włożyć makaron, przesmażyć chwilę. Polać przygotowanym sosem, wymieszać. Dodać kilka krewetek i kiełki sojowe. Polać sokiem z limonki, posypać posiekaną świeżą kolendrą. Wymieszać, potrząsając wokiem, wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć usmażone szalotki i papryczki chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W