Schab pieczony ze śliwkami

Schab ze śliwką
Oceń przepis:
75 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schab osuszyć, długim nożem zrobić nacięcie na środku i rozszerzyć je trzonkiem drewnianej łyżki. Wsunąć w nacięcie śliwki ile wejdzie.
Do moździerza wsypać ziarna pieprzu, jałowiec, goździki, ziele, sól i startą skórkę z cytryny, majeranek wszystko dokładnie utłuc podlać olej. Natrzeć schab i odstawić (najlepiej na całą noc do lodówki).
Rozgrzać patelnię z olejem i na prawie dymiącym obsmażyć dokładnie z każdej strony, obracając szczypcami. Przełożyć do rękawa, podlać miodem z wierzchu, spiąć go z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA