Domowa biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa
Oceń przepis:
242 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ok. 700 g podgradla
  • 500 g boczku surowego
  • 500 g karkówki
  • 400 g szynki
  • jelita
  • ok. 50 g soli
  • ok. 2 łyżek pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 4-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu
  • olej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jelita zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15-20 minut, po tym czasie wymieniamy wodę na świeżą i odstawiamy jelita na kolejne 1,5 do 2 godzin.
Mięso dzielimy ze względu na zawartość tłuszczu, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, wycinamy ew. ścięgna, żyłki, błony tak, by nie blokowały nam maszynki do mielenia.
Szynkę i chude kawałki łopatki i karkówki mielimy na sitku najgrubszym, średnio tłuste kawałki na średnim sitku, natomiast bardzo tłuste podgradle i boczek na najmniejszym sitku.
Zmielone mięso przyprawiamy wg gustu, próbując w trakcie mieszania, czy jest wystarczająco słone i doprawione. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę. W trakcie mieszania mięsa dolewamy stopniowo zimną wodę i wyrabiamy dłońmi masę mięsną, aż będzie ładna, jednolita i klejąca.
Tak przygotowane mięso najlepiej wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby dobrze przeszło smakami przypraw, ale można też od razu zabrać się do nabijania jelit.
Końcówkę do jelit smarujemy olejem, naciągamy jelita i nabijamy kiełbasę. Nie nabijamy zbyt mocno, bo jelita będą pękać, ani zbyt luźno, bo nie uzyskamy ładnego kształtu i po ugotowaniu kiełbasa będzie miała dziury. Tak przygotowaną kiełbasę zwijamy w pęta 15-20 cm, zawijając jelito.
Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, zmniejszamy gaz, by woda nie wrzała a była ciepła i wkładamy doń kiełbasę, pilnując, aby woda się nie zagotowała i parzymy w ten sposób kiełbasę ok. 20 minut.
Podajemy prosto z wody, podsmażona lub podpieczoną. Dobrze skomponuje się z dodatkami – np. ze smażoną cebulą i śliwką kalifornijską.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA