Boczniaki panierowanie podane z czosnkowym majonezem

Boczniaki panierowane
Oceń przepis:
125 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • olej
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • ½ szklanki wody
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta soli
Majonez:
  • 2 szklanka mleka sojowego niesłodzonego (inne mleko się nie nadaje!)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 główki pieczonego czosnku
  • 2 łyżeczki dobrej musztardy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki czarnej soli
  • biały pieprz
  • 2 szklanki delikatnego oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Następnie dodać wodę i przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać dość sporo oleju i go rozgrzać. W tym czasie boczniaki obtoczyć w panierce i jak olej już się rozgrzeje, wrzucić je na patelnię. Boczniaki obsmażać z obydwu stron przez 3-4 minuty. Podawać z wegańskim majonezem i ulubionymi dodatkami. Aby przygotować majonez, należy wlać mleko i ocet do blendera kielichowego i miksować przez 2 minuty. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksować kolejne 2 minuty. Następnie nie przerywając miksowania powoli, cienkim strumieniem wlewać olej – ja wlewam go przez dziubek miksera. Gotowy majonez przełożyć do czystego słoiczka i włożyć do lodówki, po godzinie w lodówce dodatkowo stężeje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA