Boczniaki korzenne w oleju lnianym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Składniki:
- 1 kg boczniaków
- 1 słodka cebula
- 2 łyżki whiskey lub brandy
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki dobrego sosu sojowego
- ¼ szklanki oleju lnianego lub dobrego oleju z pierwszego tłoczenia (wtedy dodać o połowę mniej octu)
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki soli
Przyprawy:
- 1 liść laurowy
- 1 mała gwiazda anyżu
- 2 goździki
- 2 nasiona kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ ł łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ ł łyżeczka mielonego imbiru w proszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczniaki obsmażyć z obydwu stron na oleju, powinny być usmażone na złoto. Cebulę pokroić w cienkie pióra i sparzyć wrzątkiem. W szklance porządnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, na sam koniec dodać przyprawy. Usmażone boczniaki chwilę przestudzić, następnie ułożyć na dnie dużego naczynia razem z cebulą i zalać dobrze wymieszaną marynatą. Przykryć folią i odstawić do lodówki, podawać następnego dnia z dobrym chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W