Polędwiczka wieprzowa z suszonymi śliwkami z Tours według przepisu Danielle
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 81)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
dwie polędwiczki wieprzowe
- 200 gr suszonych śliwek
- ½ butelki półwytrawnego Vouvray
- 1 łyżka galaretki porzeczkowej
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 duże łyżki śmietany
- 50 gr mąki
- 40 gr masła
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej zalać śliwki winem, dodać cynamon w lasce oraz zmielony.
2. Nazajutrz pokroić polędwiczki na skos w kawałki o grubości ok. 5 cm. Obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię (lepiej nie używać patelni teflonowej) z połową masła i włożyć na nią połowę polędwiczek. Obsmażyć z obu stron, tak by dobrze się przyrumieniły. Następnie obsmażyć pozostałą część mięsa w taki sam sposób.
3. Umieścić suszone śliwki wraz z winem z marynaty w garnku, żeby je zagotować i pozostawić na 20 minut na gazie.
4. Umieścić mięso na patelni. Odcedzić śliwki i także umieścić je na patelni. Odparować marynatę w taki sposób, by pozostała połowa jej wyjściowej objętości. Dodać do niej galaretkę z porzeczek, roztrzepać trzepaczką, następnie dodać śmietanę. Zagotować, następnie polać tym sosem i podawać gorące z ryżem z przyprawami.
Rady Julie :
Śliwki z Tours są mniejsze, bardziej suche i kwaskowe niż śliwki z Agen. Jeśli musicie użyć śliwek z Agen, nie trzeba ich namaczać. Lepiej użyć wówczas białego wina wytrawnego, które jest mniej słodkie.
Danielle przygotowuje pyszny ryż po irańsku: ryż należy zagotować przez 3 minuty, następnie przełożyć do naczynia do robienia kuskusu, posypać kardamonem i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać kilka łyżeczek masła oraz kilka włókien szafranu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź