Pasztet z kurzych wątróbek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Pasztety i terriny, Dania z kurczaka
Składniki:
- 15 g masła
- pół małej cebuli (lub jedna spora szalotka), posiekanej
- listki z jednej gałązki tymianku, drobno posiekane
- 400 g wątróbek z kurczaka, pokrojonych z grubsza
- 1 łyżeczka drobno mielonego białego pieprzu
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 50 ml sherry lub brandy
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuść masło na patelni. Kiedy zacznie się pienić, włóż cebulę i tymianek. Zeszklij cebulę, dodaj wątróbki i przyprawy. Zwiększ płomień i smaż wątróbki przez 3-5 min. Powinny być ścięte w środku, mogą mieć różowawy odcień. Nie smaż ich zbyt długo!
Wyłóż wątróbki do miski, odstaw do wystygnięcia. Patelnię wstaw z powrotem na palnik, wlej sherry. Poczekaj, aż odparuje w połowie, zeskrobując osad z dna patelni. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia.
Wątróbki przełóż do malaksera, zlej sherry z patelni i miksuj w trybie pulsacyjnym na gładką masę.
Dla jedwabistej konsystencji przetrzyj masę przez sito. Posól do smaku. Wyłóż do podłużnego naczynia na terrinę i wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godz. Jeśli chcesz przechowywać pasztet przez kilka dni, polej go z wierzchu cienką warstewką klarowanego masła.
Wyłóż wątróbki do miski, odstaw do wystygnięcia. Patelnię wstaw z powrotem na palnik, wlej sherry. Poczekaj, aż odparuje w połowie, zeskrobując osad z dna patelni. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia.
Wątróbki przełóż do malaksera, zlej sherry z patelni i miksuj w trybie pulsacyjnym na gładką masę.
Dla jedwabistej konsystencji przetrzyj masę przez sito. Posól do smaku. Wyłóż do podłużnego naczynia na terrinę i wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godz. Jeśli chcesz przechowywać pasztet przez kilka dni, polej go z wierzchu cienką warstewką klarowanego masła.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasztety i terriny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W