Pasztet z kurzych wątróbek

Pasztet z kurzych wątróbek
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 15 g masła
  • pół małej cebuli (lub jedna spora szalotka), posiekanej
  • listki z jednej gałązki tymianku, drobno posiekane
  • 400 g wątróbek z kurczaka, pokrojonych z grubsza
  • 1 łyżeczka drobno mielonego białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 50 ml sherry lub brandy
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuść masło na patelni. Kiedy zacznie się pienić, włóż cebulę i tymianek. Zeszklij cebulę, dodaj wątróbki i przyprawy. Zwiększ płomień i smaż wątróbki przez 3-5 min. Powinny być ścięte w środku, mogą mieć różowawy odcień. Nie smaż ich zbyt długo!
Wyłóż wątróbki do miski, odstaw do wystygnięcia. Patelnię wstaw z powrotem na palnik, wlej sherry. Poczekaj, aż odparuje w połowie, zeskrobując osad z dna patelni. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia.
Wątróbki przełóż do malaksera, zlej sherry z patelni i miksuj w trybie pulsacyjnym na gładką masę.
Dla jedwabistej konsystencji przetrzyj masę przez sito. Posól do smaku. Wyłóż do podłużnego naczynia na terrinę i wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godz. Jeśli chcesz przechowywać pasztet przez kilka dni, polej go z wierzchu cienką warstewką klarowanego masła.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA