Pasterski paj z jagnięciną i ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g karkówki jagnięcej bez kości
- pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej roślinny
- 1 posiekana cebula
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 marchewki
- pokrojone na plasterki
- 350 ml bulionu jagnięcego
- 500 g ziemniaków
- obranych
- pokrojonych w kostkę i obgotowanych
- 450 g gotowego rozwałkowanego kruchego ciasta
- 1 rozkłócone jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oprósz mięso mąką. Rozgrzej w dużym rondlu dość oleju roślinnego, by przykrył dno i usmaż cebulę z mięsem, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć marchewki i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz płomień. Duś co najmniej godzinę, aż mięso będzie miękkie i smaczne. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka z jagnięciną pokrojone ziemniaki. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i przykryj kruchym ciastem. Zrób nożem 3 szczeliny w cieście, żeby para znajdowała ujście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i piecz około 40 minut, aż będzie złociste. Od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W