„Ouillade” według przepisu Corinne
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 75)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
1 świeża, tylna golonka
- 1 suszona tylna golonka wraz z kością
- 8 plastrów świeżego boczku o grubości 1 cm
- 1 kawałek suszonej, starej szynki dobrze dojrzałej
- 5 kiszek
- 7 marchewek
- 7 rzep
- 7 ziemniaków
- 2 pory
- 1 mała kapusta pekińska
- 100 gr ciecierzycy
- 150 gr suszonej fasoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Namoczyć suszone warzywa 1 noc wcześniej.
2. Następnego dnia odsączyć i spłukać, wsypać na dno garnka (ewentualnie kociołka do zawieszenia nad kominkiem). Dodać wieprzowinę i szynkę. Obrać lub oskrobać marchewki i rzepy, w zależności od świeżości. Obrać ziemniaki. Pokroić wszystkie warzywa w duże kostki lub nieregularne kawałki takiej samej wielkości (Corinne kroi nad garnkiem) . Zalać dużą ilością wody i od momentu zagotowania pozostawić na 20 minut.
3. W tym czasie umyć pory oraz kapustę i pokroić je na większe kawałki. Dodać je do garnka i gotować około 50 minut.
4. W tym czasie podsmażyć kawałki boczku, żeby się zrumieniły i lepiej trzymały w czasie gotowania. Ponakłuwać kaszankę z każdej strony. Dodać kaszankę i boczek do garnka. Dusić kolejne 20 minut. Doprawić i podać.
Rady Julie:
Zgodnie z rodzinną tradycją, Corinne podaje to danie z sardelami w oliwie.
Według Corinne kapusta jest lepsza po zmrożeniu. Jeśli nie jest młoda i ma twarde brzegi, lepiej zagotować ją z marchwią i ziemniakami.
Im dłużej się gotuje, tym jest lepsza. Najlepiej podawać ją następnego dnia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź