„Ouillade” według przepisu Corinne

„Ouillade” według przepisu Corinne
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 75)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Namoczyć suszone warzywa 1 noc wcześniej.
2. Następnego dnia odsączyć i spłukać, wsypać na dno garnka (ewentualnie kociołka do zawieszenia nad kominkiem). Dodać wieprzowinę i szynkę. Obrać lub oskrobać marchewki i rzepy, w zależności od świeżości. Obrać ziemniaki. Pokroić wszystkie warzywa w duże kostki lub nieregularne kawałki takiej samej wielkości (Corinne kroi nad garnkiem) . Zalać dużą ilością wody i od momentu zagotowania pozostawić na 20 minut.
3. W tym czasie umyć pory oraz kapustę i pokroić je na większe kawałki. Dodać je do garnka i gotować około 50 minut.
4. W tym czasie podsmażyć kawałki boczku, żeby się zrumieniły i lepiej trzymały w czasie gotowania. Ponakłuwać kaszankę z każdej strony. Dodać kaszankę i boczek do garnka. Dusić kolejne 20 minut. Doprawić i podać.

Rady Julie:
Zgodnie z rodzinną tradycją, Corinne podaje to danie z sardelami w oliwie.
Według Corinne kapusta jest lepsza po zmrożeniu. Jeśli nie jest młoda i ma twarde brzegi, lepiej zagotować ją z marchwią i ziemniakami.
Im dłużej się gotuje, tym jest lepsza. Najlepiej podawać ją następnego dnia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA