Muszelki ze świeżą rukolą i ricottą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 porcje makaronu muszelki (orecchiette)
- opakowanie rukoli
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- posiekany
- świeża bazylia
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej czerwonej chilli
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 2 garści pokruszonej ricotty (twarogu)
- garstka parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podziel rukolę na pół. Wlej oliwę do rondla i podsmaż czosnek na małym ogniu, żeby się zeszklił. Dodaj połowę liści rukoli i garść podartych liści bazylii i zblanszuj na małym ogniu przez 3 min. Posiekaj resztę rukoli niezbyt drobno. Przełóż podduszoną rukolę z czosnkiem do naczynia malaksera. Zmiel pulsacyjnie, naciskając dwa razy, żeby powstało puree z kawałkami. Dodaj posiekaną rukolę, sól morską, pieprz i łyżeczkę posiekanej chilli. Zmiel pulsacyjnie dwa razy, dodaj trochę oliwy i jedną łyżkę śmietany. Przyciśnij guzik „pulse” w malakserze dwa razy na krótko, żeby wymieszać sos. Odlej makaron, dodaj sos, wymieszaj. Posyp pokruszoną ricottą, parmezanem i skrop oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W