Morska paella
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 szklanki posiekanego i umytego pora
- ¾ szklanki pokrojonego w plasterki selera naciowego
- ¾ szklanki pokrojonej w drobną kostkę marchewki
- 2 łyżki świeżego oregano albo majeranku
- posiekanego
- 2 szklanki ryżu arborio (do risotto)
- 8 szklanek bulionu z kurczaka
- 3-4 nitki szafranu
- 1½ szklanki świeżego ziarna kukurydzy odciętego z kolby
- 1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę kolorowej papryki
- 1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę cukinii
- 1 szklanka drobno pokrojonego miąższu pomidora
- 1 łyżka skórki cytrynowej otartej na drobnej tarce
- 900 g małych małży
- umytych
- 900 g omułków
- umytych i obranych
- 450 g filetów z okonia i szczupaka
- pokrojonych w kwadraty o boku 3 cm
- 450 g krewetek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i podsmaż pory, seler naciowy, marchewkę i oregano/majeranek, aż warzywa będą szkliste, ale nie zrumienione (ok. 5 min.). Dodaj ryż i podgrzewaj 4 minuty. Dodaj szafran i wlewaj porcjami 3 szklanki bulionu, mieszając cały czas, aż ryż go wchłonie. Dodaj kukurydzę, paprykę, cukinię i pomidora i wlej 3 szklanki bulionu. Gdy zawrze, dodaj małże i gotuj, aż się otworzą. Dodaj omułki i gotuj, aż się otworzą. Dolej więcej bulionu, jeśli potrzeba. Na koniec dodaj mięso ryb i krewetki. Mieszaj i gotuj, aż krewetki zróżowieją. Sprawdź, czy ryż jest miękki, dodaj sok z cytryny, koperek i przypraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W