Makaron z sosem z wątróbek drobiowych
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle lub linguine
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 50 – 100 g świeżo startego parmezanu
- 75 g niesolonego masła
- 1 mała cebula
- 400 g wątróbek drobiowych
- 50 ml wina marsala lub sherry
- 1 biała trufla lub ew. 30 g suszonych borowików i 2 łyżeczki oliwy truflowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, według zaleceń na opakowaniu. Tymczasem obrać cebulę i drobno posiekać. Wątróbki oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, osączyć (płyn zachować) i drobno posiekać. Na dużej patelni stopić 50 g masła, wrzucić cebulę i mieszając smażyć ok. 5 – 7 minut, aż zacznie się rumienić.
Dodać wątróbki, zamieszać i smażyć 3 – 4 minuty. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć na patelnię nieco trufli lub dodać posiekane borowiki. Zamieszać i dusić 1 minutę. Osączyć makaron i wrzucić na patelnię. Podlać wodą z gotowania makaronu lub z moczenia grzybów (2 – 4 łyżki). Dodać resztę masła i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startą na płatki truflą (lub skropić oliwą truflową) i parmezanem i od razu podawać.
Dodać wątróbki, zamieszać i smażyć 3 – 4 minuty. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć na patelnię nieco trufli lub dodać posiekane borowiki. Zamieszać i dusić 1 minutę. Osączyć makaron i wrzucić na patelnię. Podlać wodą z gotowania makaronu lub z moczenia grzybów (2 – 4 łyżki). Dodać resztę masła i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startą na płatki truflą (lub skropić oliwą truflową) i parmezanem i od razu podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W