Lumpia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 450 g mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cebuli
- 225 g marchwi
- 180 g kiełków fasoli
- 300 g kiełków bambusa
- 150 g dymki
- 210 g kapusty
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 30 płatków ciasta na lumpia
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużą patelnię lub do woka wlać 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić wieprzowinę i usmażyć, często mieszając. Wyłożyć mięso na durszlak i osączyć. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub zemleć. Kiełki bambusa pokroić w zapałkę. Pokroić dymkę na cienkie plasterki. Kapustę cienko poszatkować.
Wlać na patelnię lub do woka 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 1-2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodać kapustę, kiełki fasoli i bambusa, marchewkę i dymkę, zamieszać i chwilę smażyć, dodać wieprzowinę i smażyć kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. 3 czubate łyżki nadzienia nałożyć ukośnie na płatek ciasta w pobliżu jednego z rogów i uformować wałeczek. Zawinąć róg ciasta na nadzienie, założyć boki i ciasno zrolować. Zwilżyć róg ciasta wodą i skleić. Odłożyć na tacę i przykryć folią, by ciasto nie wysychało. Podobnie zrolować pozostałe.
Wlać na patelnię lub do woka 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 1-2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodać kapustę, kiełki fasoli i bambusa, marchewkę i dymkę, zamieszać i chwilę smażyć, dodać wieprzowinę i smażyć kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. 3 czubate łyżki nadzienia nałożyć ukośnie na płatek ciasta w pobliżu jednego z rogów i uformować wałeczek. Zawinąć róg ciasta na nadzienie, założyć boki i ciasno zrolować. Zwilżyć róg ciasta wodą i skleić. Odłożyć na tacę i przykryć folią, by ciasto nie wysychało. Podobnie zrolować pozostałe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W