Kurczak po jamajsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia jamajska
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki:5 pęczków cebulki dymki, drobno posiekanej
3 duże ząbki czosnku, roztarte
3 papryczki chińskie (kolor nie ma znaczenia), bez pestek, posiekane
2 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego
¼ szklanki mielonego ziela angielskiego
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1½ łyżki soli
1 szklanka wody
2,4 kg udek kurczaka lub 2 małe kurczaki w całości, pokrojone na ćwiartki (uwaga poniżej!)
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz wody i kurczaka. Wkładamy kurczaka. Wlewamy wodę, starannie mieszamy, aby powstał sos o konsystencji rzadkiej pasty. Odlewamy ½ szklanki sosu na później. W pozostałym sosie marynujemy kurczaka przez co najmniej 1 godzinę do 24 godzin (im dłużej, tym lepiej). Kilkakrotnie obracamy mięso, mieszając sos. Przygotowujemy grilla na świeżym powietrzu, używając dużej ilości żaru. Tymczasem namaczamy w wodzie krótkie patyczki lub wióry jakiegoś gatunku drzewa liściastego. Kiedy żar zszarzeje i zacznie się zmieniać w popiół, wrzucamy na ogień mokre drewno. Umieszczamy kurczaka na grillu i przykrywamy, zostawiając rozsunięte otwory wentylacyjne. Pieczemy powoli: 1½ do 2 godzin. Sprawdzamy ogień po 30 minutach, dodając w miarę potrzeby węgla lub drewna. Uważamy, aby nie rozpalić ognia. Co pół godziny podlewamy marynatą. W trakcie opiekania kilkakrotnie obracamy mięso. Kurczak jest gotowy, kiedy przy dotknięciu jest jędrny i lekko osmalony. Zdejmujemy kurczaka z kratki i odkładamy na 15 minut na deskę do krojenia. Ostrym tasakiem siekamy mięso na małe kawałki (razem z kośćmi). Możemy też zostawić w całości. Podajemy na dużym półmisku po polaniu pozostawioną marynatą.
Uwaga: mięso kurczaka bez kości (pierś ma skłonność do wysychania) przyrządzamy według tej samej receptury, tylko w krótszym czasie: 30 lub 40 minut. Kroimy na większe kawałki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W