Kraby z chilli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 świeże kraby
- 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- pokrój drobno tylko białe części
- 3 plasterki imbiru
- 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- 2 pokrojone w kostkę mango
- ½ miarki słodkiego sosu chilli dobrej jakości
- 2 ostre
- drobno pokrojone papryczki chilli bez nasionek
- 125 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyść kraby: oderwij pancerz, usuń skrzela, wypłucz ze środka zanieczyszczenia. Przetnij na pół, pozostawiając odnóża. Szczypce przekrój na pół, żeby mięso nabrało aromatu przypraw. W dużym woku rozgrzej olej. Dorzuć trawę cytrynową, imbir, czosnek. Smaż przez 2 minuty, aż wydobędziesz aromat. Wrzuć kraby w kawałkach, dolej wodę, przykryj i duś. Dorzuć mango, wlej sos chilli. Dodaj pokrojone papryczki chilli. Wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa. Podawaj posypane liśćmi świeżej kolendry i polane sokiem z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W