Frytki z orzechami nerkowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- olej roślinny do smażenia
- 450 g ziemniaków
- obranych i pokrojonych na frytki
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka ziaren sezamu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
- ¾ łyżeczki amchoor (suszone
- sproszkowane mango)
- cukier i sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W głębokim rondlu rozgrzać olej. Dodać ziemniaki i smażyć 10 minut na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kmin i orzechy nerkowca, i smażyć 1-2 minuty, aż nerkowce się zrumienią. Dodać sezam i smażyć minutę. Dodać kurkumę, chilli, amchoor, sól i cukier, wymieszać i smażyć jeszcze 20-30 sekund. Ponownie, tym razem bardzo mocno, rozgrzać olej, dodać frytki i smażyć 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Posypać frytki nerkowcami z sezamem i dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W