Faszerowany kurczak pieczone w żarze
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 małe kurczaki
- 4 wątróbki drobiowe
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- pokrojone
- 2 cebule
- posiekane
- 2 marchewki
- pokrojone
- gałązka świeżego tymianku
- 100 g tłustego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kieliszek białego wina
- folia aluminiowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż czosnek, seler, cebulki, marchew oraz tymianek, dodaj boczek i wątróbkę drobiową. Wlej odrobinę wina. Włóż tak przygotowane nadzienie do środka kurczaka i zwiąż mu nogi sznurkiem, żeby nic nie wypadło w trakcie pieczenia. Natrzyj kurczaka oliwą z oliwek, dopraw resztą tymianku. Zawiń szczelnie w pięć warstw folii aluminiowej i zakop w żarze na 45 minut. Przed podaniem przekrój kurczaka na pół i wyjmij nadzienie. Połóż je na talerzu obok mięsa i polej wszystko sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W